برای اینکه صادرات رونق بگیرد باید در گام نخست تولید افزایش یابد، موانع تولید برداشته شود و بعد برای رونق صادرات گام برداشت.
رویکرد سازمان صنعت، معدن و تجارت در سال ۹۴ این بوده که علاوه بر رفع موانع تولید، تولیدی داشته باشیم که در آینده هم دارای کیفیت و هم از بستهبندی خوب و خدمات فروش و پس از فروش برخوردار باشد، که هم بازار داخلی بتواند از این تولیدات استفاده کند و هم محصولات تولید داخل رویکرد صادراتی داشته باشند تا بتوانیم به افزایش چشمگیر صادرات درست یابیم. خوشبختانه مسئولان استانها با توجه به نامگذاری سال ۹۵ به نام «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل»، در تلاش هستند موانع و مشکلات صادرات را برطرف کنند و چارچوبهای این سیاستها را در برنامههای صادراتی خود بگنجانند.
پرداخت مشوقهای صادراتی رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان میگوید: با توجه به نامگذاری سال ۹۵ به نام اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل، در تلاش هستیم موانع و مشکلات صادرات را برطرف کنیم و در راستای افزایش آن بکوشیم، پیشبینی میکنیم میزان صادرات سال جاری استان کرمان افزایش چشمگیری داشته باشد. همچنین صادرات این استان مربوط به اقلامی مانند پسته و مغز پسته، کاشی و سرامیک، خرمای خشک و تازه، روغن خوراکی و… است. محمود سلطانیزاده در گفتوگو با صمت میافزاید: بهطور حتم لغو تحریمها، فضا را برای صادرکنندگان مناسبتر خواهد کرد. امیدواریم مشوقهای صادراتی را که دولت قول داده در امسال پرداخت کند زیرا اگر بتوانیم مشوقها را در زمینه صادرات اعمال کنیم این امر میتواند حدود ۶ درصد هزینههای مربوط به اقلام صادراتی را کاهش دهد. وی ادامه داد: با دریافت مشوقهای صادراتی میتوانیم کاملا به صورت رقابتی در بازارهای هدف ظاهر شویم بنابراین این امر میتواند در افزایش صادرات استان بسیار تاثیرگذار باشد. امیدواریم دولت در سال جاری مشوقهای صادراتی را پرداخت کند. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان تصریح میکند: عمده کالاهای استان به کشورهای عراق، چین و ترکیه و کشورهای آسیایمیانه انجام میشود. وی با اشاره به ارائه تسهیلات ارزانقیمت به صادرکنندگان، بیان میکند: یکی از مواردی که میتواند در امر افزایش صادرات بسیار موثر باشد، ارائه تسهیلات ارزانقیمت به صادرکنندگان است که امیدواریم این اقدام حمایتی در سال جاری محقق شود.
پیشبینی صادرات قزوین رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین با بیان اینکه استان قزوین سال ۹۴ حدود ۴۵۰ میلیون دلار از گمرک استان صادرات داشته است، میگوید: برای سال ۹۵ در راستای نامگذاری اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل برنامههایی را در دستور کار قرار دادهایم. البته با توجه به برنامهریزیهای انجام شده جهش بسیار خوبی برای صادرات استان پیشبینی میکنیم تا جایی که تلاش داریم ارزش صادرات استان به حدود ۸۵۰میلیون دلار برسد. علی پرزحمت در گفتوگو با صمت میافزاید: میزان پیشبینی شده صادرات استان قزوین برای سال جاری حدود ۳برابر سال گذشته است. امیدواریم با این جهش صادراتی و پیگیریهایی که در این زمینه خواهیم کرد شاهد رفع موانع صادرات استان باشیم. وی با بیان این مطلب که برای واحدهای صنعتی برنامهریزی و در راستای مشکلات این واحدها تلاش خواهیم کرد، تصریح میکند: نخستین جلسه کمیته صادرات غیرنفتی به ریاست استاندار قزوین برگزار خواهد شد، همچنین سال جاری سند راهبردی توسعه استان هم آماده شده و در جلسه کمیته صادرات غیرنفتی تصویب نهایی خواهد شد. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین ادامه میدهد: برای اینکه استان قزوین ۸۵۰ میلیون دلار صادرات داشته باشد برنامهریزیهای متعددی را درنظر گرفتهایم و برای رفع موانع این مشکلات جلسات بسیاری در نظر گرفتهایم که در حال حاضر در حال اجرای این جلسات هستیم. در این جلسات درباره مسائل گمرکی، ارزش افزوده و مسائل بانک توسعه صادرات به بحث و گفتوگو میپردازیم. از مقامات کشوری در این جلسات دعوت به عمل میآوریم. پرزحمت تصریح میکند: پیشبینی ما این است که هر ۱۰ روز جلسهای باکمیته صادرات غیرنفتی با ریاست استاندار استان برای محقق شدن افزایش صادرات داشته باشیم، امیدواریم بتوانیم در این سال برای واحدهای صنعتی بزرگی که در استان است جلساتی با حضور مسئولان این واحدها(با انجمنها) برگزار کنیم.
در هر جلسه تعدادی از صادرکنندگان و مدیران دستگاههای ذیربط را دعوت میکنیم و درباره مشکلات آنان بحث خواهیم کرد. عمده صادرات استان به کشورهای عراق، ترکیه، افغانستان، ترکمستان و امارات بوده است. با توجه به پساتحریم، امیدواریم سال جاری علاوه بر این کشورها، بتوانیم به کشورهای اروپایی هم صادرات داشته باشیم و بازارهای صادراتی را گسترش دهیم. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین تصریح کرد: عمدهترین کالاهای صادراتی استان شویندهها هستند، بیش از ۶۵ درصد شویندههای کشور در قزوین تولید میشود. بیشترین صادرات استان تخممرغ وشیشه است که ۶۰ درصد شیشههای صادراتی را شیشههای دارویی و ساختمانی تشکیل دادهاند. همچنین صادرات کولر، کاشی و سرامیک و محصولات کشاورزی از جمله کشمش و مرغ هم انجام شده است. وی ادامه میدهد: خوشبختانه قزوین یکی ازقطبهای صنعتی کشور است، در سال گذشته وارداتی از کشورهای امارات، چین و ترکیه داشیم که بیشتر این واردات در زمینه ماشینآلات و قطعات خودرو و مواد اولیه برای تبدیل به کالاهای دارای ارزش افزوده بالا بوده است. پرزحمت بیان میکند: سال ۹۴ نمایشگاههای تجاری بسیاری برگزار کردیم و امیدواریم بتوانیم در سال جاری هم دوباره این نمایشگاهها را برگزار کنیم. در نظر داریم سال جاری ۴۰ نمایشگاه تخصصی در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی برای کشورهای حاشیه خلیجفارس، کشورهای همسایه و کشورهای اروپایی برگزار کنیم. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین تاکید میکند: تلاش میکنیم برای اعزام هیاتهای تجاری به کشورهای منطقه و اروپایی، از سازمان توسعه تجارت مجوز دریافت کنیم. پیشبینی میشود مجوز اعزام هیاتهای تجاری به کشور روسیه را در سال جاری بهدست آوریم.
حمایت از بهرهوری رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم میگوید: با توجه به موقعیت جغرافیایی استان قم که محور مواصلاتی ۱۷ استان است و در نزدیکی به تهران، فرودگاه بینالمللی امام، منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان قرار دارد و همچنین وجود زیرساختهای مهم توسعهای اعم از راههای زمینی، هوایی و کریدور شمال به جنوب (ریل سراسری شمال به جنوب در قم) شاهد فعالیت بیش از ۲ هزار واحد تولیدی در این استان هستیم. تمامی مزایای یاد شده استان را از لحاظ صنعتی از سایر استانهای دیگر متمایز کرده و با توجه این زیرساختهایی که در استان وجود دارد توجه ویژهای به بخش صنعت استان شده است. احمد ذاکری در گفتوگو با صمت میافزاید: همچنین واحدهای تولیدی بسیار خوبی در استان در حال فعالیت هستند، تمام سعی و تلاش استان با توجه به اینکه سال ۹۴ سال خوبی برای واحدهای تولیدی استان نبوده این است که در کنار واحدهای تولیدی از ظرفیت قانون رفع موانع تولید در کمیتههای تخصصی با حضور دستگاههای که متولی بودند استفاده کرده و به رفع موانع تولید این واحدها بپردازیم. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم تصریح میکند: یکی از بحثهایی که در استان در حال پیگیری هستیم این است که هزینههای بخش تولید را کم کنیم تا کالاهای تولید استان جنبه رقابتی داشته باشند، همچنین یکی از سیاستهای سال ۹۴ وزارت صنعت، معدن و تجارت این بوده که توجه ویژهای به واحدهای تولیدی که رویکرد صادرات دارند، داشته باشد تا از یک سو صادرات کل کشور و از سوی دیگر صادرات استان افزایش پیدا کند. ذاکری ادامه میدهد: سازمان صنعت، معدن و تجارت در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی که حدود دو سال از ابلاغ این سیاستها از سوی رهبر معظم انقلاب میگذرد، سعی کرده چارچوبهای این سیاستها را در برنامههای خود قرار داده و آنها را اجرایی کند. وی تصریح میکند: همچنین حمایت از تولید و بهرهوری و مصرف کالاهای داخلی از جمله برنامههایی بوده که ما در بحث برنامهریزی تولید و صنایع داشتهایم و در راستای این سیاستها دستاوردهای بسیار مطلوبی را تجربه کردهایم. به گفته رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم، سعی کردهایم بازارهای هدف خوبی را که از قبل بیشترین حجم صادراتی استان به این کشورها بوده (عراق و افغانستان) بررسی کنیم، همچنین سال گذشته موانع صادراتی استان را شناسایی و رفع کردهایم که یکی از این موانع مشکل حملونقل بود که برطرف شد.
نکته پایانی به گفته کارشناسان، اگر مسئولان اقتصادی کشور درسال جاری تحولی در برنامههای افزایش صادرات ایجاد نکنند، درصد منفی صادرات بالا میرود. بزرگترین مشکل صادرکنندگان، مشکل مالیاتی، بانکی، اعتباری و مصوباتی که در راه تولید و صادرات وجود دارد، است. امیدواریم این مشکل با توجه به لغو تحریمها با کمک و حمایت مسئولان هرچه سریعتر برطرف شود. |