«غلامحسین شافعی»، نایب رییس اتاق ایران و رئیس اتاق مشهد، با بیان اینکه برخی نگرانیها نسبت به سفر هیأتهای اقتصادی خارجی طی هفتههای اخیر به ایران بوده است، توضیح داد: «در این مدت برخی اظهار نگرانی کردهاند که در این فضا بازار ما به دست دیگران میافتد و تولید داخل لطمه میخورد. به طور حتم اگر برای این دوران برنامهای نداشته باشیم این اتفاق خواهد افتاد، اما به طور قطع برنامه مشخصی برای تعامل و مذاکره با هیأتهای اقتصادی خارجی وجود دارد .«
وی گفت: «به عقیده من چالشهای پیش رو در شرایط پسا تحریم بسیار بالاست، نباید این تصور غلط بهوجود بیاید که با رفع تحریمها تمام مشکلات اقتصادی برطرف میشود زیرا این تصور در واقع موضوعی واهی است. در واقع بخش خصوصی بر این باور است که اگر تدبیر درستی صورت نگیرد، شرایط آینده از اکنون بدتر شده و به مشکلات بیشتری دچار میشویم.»
نائب رئیس اتاق ایران با اشاره به اینکه یکی از مهمترین دغدغهها مدیریت نادرست شرایط پسا تحریم است تأکید کرد: «به بیان دیگر اگر منبع درآمدی جدیدی کسب شود که همان منابع بلوکه شده ایران و افزایش صادرات نفت و درآمد حاصل از آن است، این احتمال وجود دارد که ایران تبدیل به یک بهشت برای تولیدکنندگان خارجی شود. مهمترین چالش پیشرو در واقع این است که با برداشتهشدن تحریمها و امکان واردات کالای آماده شده؛ بازار مناسبی برای تولیدکنندگان خارجی مهیا شود و تولیدکننده داخلی را بهورطه نابودی بکشاند».
رئیس اتاق مشهد افزود: «درحال حاضر میبینید شرایط جدید با هجوم تولیدکنندگان خارجی بهکشور ما همراه شده و در این هیأتهایی که به ایران میآیند، بسیاری بهدنبال کسب بازار جدید برای کالاهای خودشان هستند، این موضوع مراقبت و مواظبتی میخواهد تا کشور دوباره به درد بیدرمان دلار درمانی گرفتار نشده و سبب از بین رفتن کامل تولید نشود».
شافعی همچنین به مدیریت اعزام هیأت های خارجی اشاره و تصریح کرد: «هیأتهایی که از کشورهای خارجی به ایران سفر میکنند به دو نکته توجه دارند، نخست اقتصاد ایران و دیگری اقتصاد منطقه؛ بعبارت دیگر بازار کشورهایی مانند عراق، افغانستان و آسیای مرکزی همراه با توجه به کشور ایران، مورد التفات این دسته است بهتبع این موضوع، استان خراسانرضوی بهدلیل هممرز بودن بودن با افغانستان و ارتباط مستقیم با بازارهای آسیای میانه از مزیتهای ویژهای برخوردار است، بنابراین ارتباط خراسان با کشورهای خارجی در برنامهریزی برای بازارهای هدف بسیار مهم بوده و توجه به این استان برای رسیدن به توسعه اقتصادی مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
وی تأکید کرد: «با همین رویکرد، هیئتهایی که گوشه چشمی به این بازارها دارند، بیشتر به خراسانرضوی ارجاع داده میشوند تا بتوان در مذاکرات با آنها حضور فعال داشته و نتایج مطلوبی در آینده نهچندان دور از این ارتباطات نصیب استان شود».
شافعی در قسمت دیگری از سخنانش با تأکید بر اهمیت الویت های صنایع غذایی استان خاطر نشان کرد: «شناسایی اولویتهای توسعه اقتصادی استان در تولید و صادرات است تا بتوان معرفی کاملی از ظرفیتها و توانمندیهای خراسانرضوی به هیأتهای خارجی بهعمل آورد و از این موقعیت پیش آمده نهایت استفاده مطلوب را برد. بهعنوان مثال خراسانرضوی در صنایع غذای ظرفیتهای ویژهای دارد بنابراین در هیأتهایی که به ایران اعزام میشوند و بهدنبال همکاری در حوزه صنایع غذایی هستند، اتاق خراسانرضوی وارد عمل شده و با آنها به مشارکت و گفتوگو میپردازد.«
در ادامه؛ «حسینی»، عضو هیأت رئیسه اتاق مشهد تصریح کرد: «تأمین مالی یارانهها مشکلات زیادی را در جامعه ایجاد کرده، اگر دولت با پولی که در بخش یارانه مصرف میشود در حوزه اشتغال کار کند میتواند ارزش افزوده ایجاد و از بسیاری معضلات اجتماعی نیز پیشگیری کند».
این فعال اقتصادی با بیان مشکلاتی که در حوزه اقتصاد به وجود آمده است خاطرنشان کرد: «در حقیقت این تکثر مراکز ساماندهی اقتصاد است که مدیریت را با مشکل مواجه کرده است».
حسینی با اشاره به اینکه تمام منابع کنونی به سمت تقویت صنایع بزرگ رفته است بیان کرد: «این موضوع در واقع به رشد شرکتهای شبه دولتی کمک کرده و فرقی به حال بخش خصوصی نمیکند».
وی افزود: «در خراسان رضوی نیز فضای اقتصادی مناسبی وجود ندارد و باید در شرایط جدید برنامه ریزیهای مناسبی انجام شود تا مشکلات اقتصادی دولت و به تبع آن خراسان رضوی نیز بهبود پیدا کند».
عضو هیأت رئیسه اتاق مشهد با بیان اینکه بیشتر واحدهای صنعتی خراسان رضوی واحدهای کوچک هستند اظهار داشت: «در دولت یازدهم توجه زیادی به صنایع خرد و متوسط نشده به همین دلیل صنعت خراسان رضوی با مشکلات زیادی روبرو است».
این فعال اقتصادی با اعلام این خبر که سند آمایش خراسان رضوی تدوین شده است، تأکید کرد: «با این حال موضوعات مطرح شده در این سند مورد قبول بخش خصوصی نیست و اتاق بازرگانی در حال پیگیری این مسئله است».
«محمودی»، نایب رئیس اتاق مشهد نیز با تأکید بر تقویت زیرساخت ها در اقتصاد کشور پس از شرایط پسا تحریم عنوان کرد: «چگونه از جذب سرمایه گذاری حرف می زنیم در حالیکه هنوز تضمینی برای امنیت سرمایه گزاری در اقتصاد تعریف نشده است».
«زمانیان یزدی»، عضو هیأت نمایندگان اتاق مشهد نیز اظهار کرد: «امیدواریم با رفع تحریم ها مجدد شاهد ورود کشتی های مملو از محمولات برای ترانزیت از داخل ایران باشیم که بدون شک تحول بسیار چشمگیری در حوزه ترانزیت و حمل و نقل بین المللی کشور ایجاد خواهد کرد».
زمانیان یزدی با اشاره به موقعیت طلایی ترانزیتی کشور و دسترسی به آبهای آزاد بین المللی، جاده های ترانزیتی و مواصلاتی مطلوب، خطوط راه آهن و از همه مهم تر دروازه ورود به کشورهای آسیای میانه و افغانستان، خاطر نشان ساخت: «در کنار این ها باید قوانین و مقررات روان و ساده شوند و دولتی ها از سختگیری های بی مورد بپرهیزند و به دنبال کاهش هزینه و زمان ترانزیت باشند. متأسفانه هم اکنون شاهد افزایش هزینه های ترانزیت به عنوان های مختلف توسط بخش دولتی و خصوصی هستیم».
زمانیان پیرامون وضعیت حمل ونقل و ترانزیت کالا در سال گذشته گفت: «در سال گذشته وضعیت ترانزیت کالا و حمل و نقل بین المللی افت چشمگیری داشت به عبارتی قریب به اتفاق شرکت های حمل و نقل بین المللی با یک رکود کاری در مقایسه با ساال 1392 مواجه بودند که اثر اقتصادی بسیار نامطلوبی بر فعالیت شرکت ها گذارده بود و تعداد زیادی از شرکت های حمل ونقل بین المللی افغان با ضرر و زیان مالی مواجه شدند. متاسفانه از سال گذشته مشکلات سازمان های مرتبط با این حوزه همچنان به قوت خود باقی مانده و نتوانستیم هیچ سازمان یا ارگان دولتی را به عنوان متولی پیدا کنیم که کمک حال شرکت های بین المللی باشد» |