موسسه اقتصاد انرژی ژاپن پیش بینی کرد که در صورت حصول توافق هسته ای و لغو تحریم ها، تولید نفت خام ایران تا نیمه دوم سال ٢٠١٦، روزانه ٧٠٠ تا ٨٠٠ هزار بکشه افزایش می یابد. [افزایش ٨٠٠ هزار بشکه ای تولید نفت ایران، پس از لغو تحریم ها]
به گزارش ایرنا از خبرگزاری رویترز، دستیابی به یک توافق جامع هسته ای میان تهران و کشورهای گروه ١+٥ و لغو تحریم ها علیه ایران که می تواند افزایش تولید و عرضه نفت خام را برای این کشور به ارمغان بیاورد، سبب مازاد عرضه در بازارهای جهانی خواهد شد، اما با توجه به تلاشها برای احیای شرایط اقتصادی، تقاضا برای بخشهایی مانند سیمان و فولاد افزایش خواهد یافت.
دیپلمات های حاضر در مذاکرات هسته ای در وین اعلام کردند که به یک توافق هسته ای نزدیک شده اند و انتظار می رود تا روز دوشنبه (٢٢ تیرماه) تهران و کشورهای گروه ١+٥ به یک توافق جامع هسته ای دست یابند.
تحلیلگران به تازگی به طور قابل توجهی روی نفت ایران و تاثیر آن بر بازارهای جهانی کالا پس از دستیابی به توافق و لغو تحریم ها متمرکز شده اند.
زمانبندی لغو تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا که از نیمه دوم سال ٢٠١١ و اویل سال ٢٠١٢ به شدت تولید و صادرات نفت خام ایران را تحت تاثیر قرار داده و تحریم های تسلیحات هسته ای شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز از موضوعهای اصلی باقیمانده بر سر راه رسیدن به یک توافق جامع هسته ای به شمار می آیند.
انتظار می رود حتی در صورت دستیابی به یک توافق جامع هسته ای، افزایش عمده صادرات نفت خام ایران زمانبر خواهد بود، نخست باید تحریم های اعمال شده بر صادرات نفت ایران لغو شود و این موضوع نیز تا حد زیادی به توانایی ایران برای نوسازی تاسیسات و زیرساختهای صنعت نفت بستگی خواهد داشت.
نیک شارما، مدیرعامل موسسه تحقیقاتی و مشاوره ای.آی.اچ.اس در این باره گفت: ایران می تواند ٢٠٠ هزار بشکه به عرضه نفت خام خود بیافزاید و ١٨ ماه زمان می برد تا ایران روزانه یک میلیون بشکه دیگر به عرضه نفت خام خود بیافزاید.
ایران، یک عضو سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک)، یکی از بزرگ ترین دارندگان ذخایر اثبات شده نفت خام در جهان به شمار می رود؛ اوج صادرات نفت خام این کشور پیش از اعمال تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا حدود سه میلیون بشکه در روز بود در حالی که این رقم در دو سال و نیم گذشته به حدود یک میلیون بشکه در روز کاهش یافته است.
افزایش تولید نفت خام ایران می تواند به مقدار مازاد عرضه نفت در بازارهای جهانی که هم اکنون حدود روزانه ٢ میلیون و ٦٠٠ هزار بشکه نفت خام، بیافزاید و بر مقدار نفت خام در ذخیره سازی های روی خشکی و شناور اضافه کند.
تحلیلگران بر این باورند که افزایش عرضه تک محموله در بازارهای جهانی نفت خام می تواند قیمت ها را به سطوح پایینی که در زمان اوج رکود اقتصادی سالهای ٢٠٠٩-٢٠٠٨ شاهد آن بودیم، برساند. |