دهم تیر روز صنعت و معدن نام گرفت. بازوی محرک اقتصادی که نقشی اساسی در توسعه ی کشورها دارد و اکنون بیشتر جوامع با توجه به اهمیت این بخش مهم در آینده ی سرزمین خویش، تلاش می کنند تا زمینه های رشد و پیشرفت جامعه ی خود را فراهم آورند. [صنعت و معدن، بازوی محرک اقتصاد]
رشد و توسعه ی صنعت در یک کشور، نقش انکارناپذیری در اقتصاد پیشرو و پایدار دارد و به ارتقای سطح زندگی مردم آن جامعه کمک می کند. صنعتی که در دهکده ی جهانی توان حضور و رقابت را نداشته باشد، به صورت طبیعی از گردونه ی رقابت حذف خواهد شد. بنابراین ضرورت سرمایه گذاری بر روی صنایعی خاص با در نظر گرفتن مزیت نسبی آن کشور، از اهمیت فراوانی برخوردار است که باید بر پایه ی تحقیق و پژوهش این امر محقق شود.
خصوصی سازی به ویژه در صنعت، به افزایش کارایی عوامل تولید و کاهش قیمت ها منجر می شود. حمایت از صنایع کوچک، متوسط و واگذاری امور به خود مردم که به صراحت در اصل 44 قانون اساسی آمده است، بدون تردید لازمه ی حضور و رقابت در عرصه ی بین المللی را فراهم و همچنین سرمایه های زیادی را از سراسر جهان جذب می کند که تحقق این موضوع با توجه به انتقال مالکیت از بخش دولتی به بخش خصوصی یا مردم، امکان پذیر است.
**پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت روز صنعت و معدن با «عبدالوهاب سهل آبادی» رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران به گفت و گو پرداخت.
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با تبریک دهم تیر روز صنعت و معدن به جامعه ی کار و تولید گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور که 40 درصد تولید ناخالصی داخلی به وسیله ی صنعت ایجاد می شود، سرمایه گذاری در تولید و صنعت با نگاه به آینده ی اقتصاد مقاومتی و اقتصاد غیرنفتی از اهمیت فراوانی برخوردار است. اکنون توسعه ی صنعتی نقش مهمی در پیشرفت کشورهای توسعه یافته، ایفا می کند و دولت ها در این کشورها از برخی صنایع پشتیبانی می کنند و در بحران ها و مشکلات اقتصادی، سیاست های حمایتی را به کار می گیرند تا نقش این بخش که پویایی اقتصاد یک کشور را به دنبال دارد، پررنگ تر شود.
عبدالوهاب سهل آبادی درباره ی اولویت ها و فرصت های سرمایه گذاری در ایران اظهار کرد: در گام نخست طرح های نیمه تمام و صنایعی که در چند سال گذشته به پایان نرسیده اند باید تکمیل شود. نزدیک به 20 هزار واحد صنعتی نیمه تمام در کشور وجود دارد که هزینه های فراوانی برای آنها صرف شده که تکمیل این واحدها اولویت دارد تا به رونق اقتصادی کشور کمک کند. میزان تسهیلات اعطایی به بخش خصوصی صنعتی در سطح ملی نسبت به دیگر کشورها بسیار پایین است که با همراهی دولت، این رقم می تواند افزایش پیدا کند. در کشورمان میزان تسهیلات اعطایی به واحدهای تولیدی در 2013 میلادی عدد 12.2 بوده که این عدد در کشورهای کم درآمد 28.5، در کشورهای با درآمد بالا 67.7، در خاورمیانه و کشورهای شمال آفریقا 32.5 و در اروپا و آسیای مرکزی 112 است. برای داشتن صنعت رو به رشد، باید مقدار تسهیلات اعطایی به واحدهای صنعتی افزایش یابد.
وی نقش خصوصی سازی را در پیشرفت اقتصادی مهم دانست و تاکید کرد: اقتصاد یک کشور با صنعت پیشرو شکوفا می شود، به همین دلیل بخش دولتی باید به صنایع کوچک و متوسط توجه کند و حمایت بیشتری از آنها انجام دهد. این امر مستلزم این موضوع است که باید به طرف بازار بورس و خصوصی سازی حرکت کرد.
عبدالوهاب سهل آبادی با اشاره به اهداف و برنامه های خانه صنعت، معدن و تجارت ایران افزود: باید خانه های صنعت، معدن و تجارت در استان ها حفظ شود. این خانه ها از انجمن های همگن(تخصصی) صنعتی ایجاد شده اند که چند انجمن تخصصی، خانه ی انجمن را تشکیل می دهند. بایستی کارهای تخصصی و کارشناسی از پایین به طرف بالا حرکت کند. در انجمن های تخصصی کارهای کارشناسی انجام شده به خانه صنعت، معدن و تجارت استان ها منتقل می شود. ما باید کمبودها، مشکلات و حتی ارایه ی راه حل ها را به مسوولان و سازمان های مرتبط منتقل کنیم تا بتوانند با نتیجه گیری به تصمیم های درست دست پیدا کنند. خانه صنعت و معدن و تجارت ایران با آسیب شناسی که در سطح کشور و در شهرهای مختلف انجام داده، توانسته است دوباره ستادهای تسهیل را در استان ها راه اندازی کند. بدون اینکه مشکلات و موانع از پیش پای تولید برداشته شود نمی توان به رشد اقتصادی مورد انتظار رسید. خانه های صنعت، معدن و تجارت در کشور به عنوان تنها تشکل صنعتی با کار کارشناسی انجام شده در اتاق های فکر انجمن های تخصصی و همکاری اتاق های بازرگانی می توانند این موانع را از پیش روی بردارند. کار دیگری که به لطف خدا در سال گذشته صورت گرفت این بود که بخش صنعت بیش از گذشته در اتاق های بازرگانی فعال شد و افراد صنعتی که با صنعت و تولید آشنا هستند در این اتاق حضور یافتند که این رخداد می تواند با ایجاد تعامل بیشتر بسیاری از مسایل را حل کند.
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران تاکید کرد: بحث تحقیق و پژوهش در صنعت از اهمیت فراوانی بهره مند است که باید بیش از اینها به این موضوع اصلی در واحدهای تولیدی و صنعتی توجه شود. تعامل میان صنعت و دانشگاه را نیز در همین راستا باید بررسی کرد. در برخی از بخش های صنعت کشور از پتانسیل بالایی بهره مند است. در فولاد، سیمان و ... تولید بسیار خوبی وجود دارد. در 1393 هجری خورشیدی 70 میلیون تن سیمان تولید شد و پس از یک سال این عدد به بیش از 90 میلیون تن در سال رسید. امید است که با توجه به پتانسیل بالای داخلی در صنعت های مختلف، کار علمی و کارشناسی بتوان در خدمت به تولید و صنعت این سرزمین گام های بزرگی برداشت.
وی حفظ محیط زیست را یکی از اولویت های مهم دانست و ادامه داد: من پیش از آنکه یک صنعتگر باشم یک ایرانی هستم و پیش از آنکه به کارخانه بروم در شهر و کشورم باید زندگی کنم. نباید در برخی از نقاط کشور فقط به دلیل توسعه ی صنعتی، محیط زیست و زندگی را در آن ناحیه با خطر روبرو ساخت و حتی جایگاه گردشگری را از میان برد. صنعت گردشگری در برخی از شهرهای کشور به عنوان صنعتی بزرگ و درآمد زا محسوب می شود که نباید بی دلیل به آن آسیب برسد. به همین دلیل ما باید به طرف صنعت سبز حرکت کنیم.
عبدالوهاب سهل آبادی در پایان با اشاره به لزوم حضور و رقابت در بازار جهانی گفت: اقتصاد کشور سال ها بر نفت تکیه داشته است و به همین دلیل برای داشتن اقتصاد متکی بر صنعت، باید از بخش صنعت حمایت شود تا این بخش بتواند خود را به جایگاه شایسته اش برساند. امیدوارم با رفع تحریم ها و تکیه بر توان و دانش داخلی در عرصه ی جهانی نیز به رقابت با دیگر کشورها بپردازیم. مردم، تولیدکنندگان و دولت همگی باید دست در دست یکدیگر دهند تا به صنعتی شایسته، پیشرو و قابل رقابت در عرصه ی جهانی دست یابیم.
|