محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس جمهور عصر جدیدی پیشروی اقتصادی ایران است با تأکید بر این نکته که برای وحدت در عمل راهی جز گفتوگو وجود ندارد، تشریح کرد: تحلیلها در مورد موضوعات مختلف، متنوع است و برای رسیدن به همگرایی نیازمند گفتوگو در یک جامعه آزاد هستیم. بنابراین باید فرهنگ گفتوگو را در کشور گسترش دهیم.
به گزارش روابط عمومی اتاق ایران، وی با تأکید بر آغاز فصل جدیدی در اقتصاد کشور، تشریح کرد: ایران به دودلیل در آستانه عصر جدیدی در اقتصاد خود قرار دارد، نخست اینکه امروز در مرحله تدوین برنامه ششم توسعه قرار گرفتیم و دولت سمت و سوی جدیدی برای اقتصاد کشور در نظر گرفته است.
رئیس دفتر رئیس جمهور ادامه داد: اگر نخواهیم در اجرای برنامه ششم توسعه نیز مانند برنامههای قبلی دچار مشکل شویم و درجه تحقق این برنامه نیز پایین باشد باید از گذشته درس گرفته و حرفهایی را بزنیم که اجرایی شدن آنها امکانپذیر باشد. خوب نیست که مانند گذشته از کم کردن فشار بر مردم از لزوم اعتدال و عدالت در کشور حرف زد ولی شاهد بروز تورم 40 درصدی در کشور باشیم؛ فراموش نکنیم که حرف لزوماً تحقق به دنبال ندارد.
نهاوندیان در ادامه به تشریح لازمههای تدوین یک برنامه عملیاتی پرداخت و تشریح کرد: در ابتدا باید بین کسانی که مسئوولیت نگارش برنامه توسعهای کشور را برعهده دارند، گفتگو و تعامل وجود داشته باشد.
به اعتقاد رئیس دفتر رئیس جمهور، بازنگری نقش دولت و بخش خصوصی در کشور اقدامی ضروری است و به همین دلیل شورای گفتگو نقش بسیار جدی برعهده دارد.
نهاوندیان دومین نشانه ورود کشور به عصر جدیدی در اقتصاد را آغاز دور تعاملات ایران با جهان برشمرد و ادامه داد: به دنبال کارنامه درخشان مقاومت مردم امروز به مرحلهای رسیدهایم که قدرتهای بزرگ جهان در پی توافق با ایران هستند و این میتواند پیروزی بزرگی برای ملت ایران قلمداد شود. حال باید برای آغاز این تعامل آماده باشیم تا بتوانیم به نتیجه برد- برد دست یابیم و اینگونه، رشد پایدار را در اقتصاد در تضمین کنیم.
وی تصریح کرد: در این مرحله، هم دولت و هم بخش خصوصی باید آماده باشند. در گذشته فرصتهایی وجود داشت که آنها را به دلیل بیبرنامگی و آماده نبودن از دست دادیم.
نهاوندیان با اشاره به امکان نقشآفرینی بخش خصوصی در نهایی شدن توافق با دنیا گفت: طرفهای تجاری در شرکتهای بزرگ جهان باید به مذاکرهکنندگان این پیام را بدهند که حاصل توافق، بیابهامی برای آغاز فصل جدیدی در مناسبات اقتصادی باشد. این هیاتهای تجاری که در این روزها با اشتیاق به ایران میآیند به این نتیجه برسند که زمینهها برای همکاریهای اقتصادی آماده است؛ با اما و اگر نمیتوان برنامهریزی بلندمدت داشته باشیم.
وی انسجام ملی با وجود مشکلات و هزینههای بسیار تحریم در طول چندسال گذشته را یکی از جنبههای قدرت ایران در طول مذاکرات دانست و گفت: در مرحله مذاکرات تا زمانی که پیام انسجام از کشور شنیده شود، میتوانیم با قوت جلو برویم اما پاشیدن بذر تردید و تفسیرهای مایوسکننده میتواند با ایجاد تزلزل به روند توافقات لطمه وارد کند.
رئیس دفتر رئیس جمهور، تدبیر را یکی از عوامل موفقیت در مذاکرات ایران برشمرد و ادامه داد: کاهش 25 درصدی تورم و خروج از رکود موارد دیگری هستند که با تدبیر حاصل شده است.
براساس اظهارات نهاوندیان باید برای ایجاد یک گروه پیروز مرکب از دولت و بخش خصوصی و بخش تعاونی به اصلاح ساختار بپردازیم، مالکیت فکری و حاکمیت شرکتی از موضوعاتی هستند که به پالایش قوانین نیاز دارند، مقرراتزدایی، کاهش بار حقوقی نظام اقتصادی و شفافیت در آن، تسهیل تجارت و سرمایهگذاری، حراست از فضای رقابتی، جلوگیری از انحصارات دولتی و شبهدولتی، اصلاح مالی کشور و کشف منابع مالی جدید و خروج از اتکاء به درآمدهای نفتی از اولویتهای امروز اقتصاد ایران است.
نهاوندیان با تأکید بر ضرورت توجه به مالکیت، مدیریت و حاکمیت شرکتی در عصر جدید اقتصاد ایران خواستار پالایش قوانین شد و گفت: پالایش و بازنگری قوانین باید توسط مجلس شورای اسلامی تحقق یابد اما دولت نیز می تواند طی لوایحی در بازنگری و پالایش این قوانین موثر باشد.
وی معتقد است در عصر جدید، اقتصاد ایران نباید به دنبال افزایش قوانین جدید باشد بلکه پالایش قوانین دست و پاگیر باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس دفتر رئیس جمهور، گفت: در برخی از بازارهای مالی و کالایی شاهد انحصار هستیم اما باید ابتدا فضای رقابتی را ایجاد کرده و قدرت چانه زنی را افزایش دهیم و پس از آن به سمت برداشتن انحصار گام برداریم.
وی تصریح کرد: اصلاح نظام مالی در فصل جدید اقتصاد ایران یک پیش شرط جدی است و به نظر می رسد در تمام برنامه توسعه ای گذشته تکیه به درآمدهای نفتی بوده در حالی که از این پس اقتصاد ایران باید به دنبال منابع مالی جدید باشد.
نهاوندیان با اشاره به نقش مهمی که صندوق توسعه ملی یا همان صندوق ذخیره ارزی می تواند در بهتر مصرف شدن درآمدهای ناشی از فروش نفت داشته باشد، تصریح کرد: ارزهای حاصل از فروش نفت باید صرف سرمایه گذاری های بلندمدت در کشور شود نه اینکه در امور جاری از آنها استفاده کنیم. باید به جای اتکا به منابع حاصل از فروش نفت، منابع جدید برای مصارف جاری کشور پیدا کنیم.
به گفته وی، گاهی سخن از تعامل با دنیا می شود و برخی تصور می کنند معنایش واردات بیشتر است در حالی که مشکل اصلی تحریم ما بر سر صادرات است بنابراین رفع تحریم ها به معنای رفع مانع از سر راه صادرات ایران است نه واردات، در این وضعیت باید در شرایطی که بازارهای جدیدی به سمت ایران گشوده می شود قراردادها به نحوی منعقد شوند که بسیار هوشیارانه باشد.
وی در بخش پایانی سخنان خود به ابعاد اجتماعی توسعه توجه و تأکید کرد: بسیار خوب است که اتاق ایران در کنار پرچمداری کارآفرینی و سرمایهگذاری، به ابعاد اجتماعی توسعه نیز توجه داشته باشند. تاکید بر اخلاقیات در توسعه و رشد پایدار اهمیت بسیار بالایی دارد.
|