با حضور هیئت رییسه اتاق مشترک،ایران و روسیه، سفیر ایران در روسیه، نمایندگان وزارت صنعت و معدن و سازمان توسعه تجارت، اعضاء این اتاق موانع رشد همکاری های مشترک اقتصادی بین دو کشور را مورد بررسی و گفتگو قرار دادند.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، صبح روز یکشنبه 14 اردیبهشت نشست هم اندیشی بررسی و برطرف نمودن مشکلات تجارت بین ایران و روسیه با حضور تجار و اعضاء اتاق مشترک دو کشور برگزار شد.
در این نشست که با حضور اسدالله عسگر اولادی رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه، مجتبی خسروتاج قائم مقام وزارت صنعت معدن و تجارت، مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه برگزار شد، اسدالله عسگر اولادی به برگزاری جلسات متعدد طی یکسال گذشته در جهت توسعه همکاری های تجاری با روسیه اشاره کرد و گفت: بعلت تحریم های اروپا علیه روسیه، دولتمردان این کشور همواره علاقه خود را برای تامین نیاز های این کشور از ایران ابراز کرده اند، ولی بخش های خصوصی ما از فرصت بوجود آمده بهره کافی را نبرده و تنها 10% از حجم صادرات کل کشور مربوط به روسیه بوده است.
عسگراولادی نشست هفته گذشته اجلاس همکاری های تجاری اتاق های بازرگانی و صنعت کشور های منطقه خزر با حضور روسای اتاق های بازرگانی 25 استان کشور و نمایندگانی از کشور های ترکمنستان، آذربایجان،قزاقستان، ارمنستان و روسیه در بندر انزلی را مفید و ارزشمند ارزیابی کرد و افزود: اراده ی روسای جمهور دو کشور که در جلسات مختلف بر آن تاکید کرده اند، زمینه ساز افزایش همکاری های تجاری بین دو کشور است و بخش های خصوصی باید از این فرصت در جهت افزایش حجم مبادلات با روسیه استفاده نمایند.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت از مصوبه ستاد ویژه تدابیر اقتصادی برای جایگزینی روبل و ریال در تبادلات تجاری ایران و روسیه خبر داد و اعلام کرد: این مصوبه به بانک مرکزی ابلاغ شده است.
مجتبی خسروتاج در همایش اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه در تهران گفت: زمینه های همکاری ایران و روسیه در دو قالب صادرات کالاهای غیرنفتی و ایجاد ظرفیتهای نفت و فرآورده های مختلف نفتی خلاصه میشود که بر این اساس، بنا داریم تا با صادرات کالاهای غیرنفتی، اقلامی را وارد کنیم که ورود آنها با ارز صادرات توجیه دارد.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: برای رونق تبادلات تجاری مذاکراتی را با «میربیزینس بانک» صورت دادهایم که اطلاعیه های مربوط به آن نیز منتشر شده است تا بتوان ارز صادراتی صادرکنندگان کالا و خدمات به روسیه را به نرخ روز در ایران تحویل بدهیم.
وی تصریح کرد: ترتیباتی را اتخاذ کرده ایم که بر مبنای آن، در مقابل صادرات کالاها اقلام مورد نیاز با ارز متقاضی وارد شود و بر این اساس، ترتیبات بانکی که به دولت پیشنهاد شده و از طریق ستاد تدابیر ویژه اقتصادی به بانک مرکزی رفته، بهگونهای است که پایه پولی با روبل و ریال حاکم شود.
خسروتاج ادامه داد: در این رابطه با بانک مرکزی ایران و روسیه مذاکراتی صورت گرفته اما هنوز جایگزینی روبل و ریال در مبادلات تجاری به جای دلار نهایی نشده است.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: در زمینه ظرفیت صادرات نفتی و فرآورده های نفتی، شرکت های مختلفی از کشورهای دنیا خریدار هستند که از جمله می توان به کشور روسیه نیز اشاره کرد.
وی ادامه داد: بنابر این است که از تعرفه های ترجیحی در تبادلات تجاری دو کشور استفاده شود، اما روسها معتقد به مذاکرات جدیدی در رابطه با تعرفه ها هستند؛ بر این اساس، رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران در رأس هیاتی بلندپایه خرداد ماه سال جاری به روسیه سفر خواهد کرد تا در این رابطه مذاکراتی صورت گیرد.
خسروتاج با اشاره به تجارت آزاد روسها با ۵ کشور حوزه اورآسیا همچون بلاروس، ارمنستان، تاجیکستان و قزاقستان، اظهار داشت: ایران تلاش دارد تا مذاکراتی را با این اتحادیه برای استفاده از تعرفه های ترجیحی در تجارت صورت دهد.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت، یکی از مشکلات پیشروی صادرات کالاهای ایرانی به روسیه را در نوبت قرار گرفتن کشتی های ایرانی حامل میوه و ترهبار دانست و خاطر نشان کرد: درخواست ما از روسیه اولویت دادن به تخلیه این کالاهای صادراتی بود که بر این اساس، موافقت شد تا چنانچه ۳ روز قبل از حرکت کشتیها به روس ا اطلاع داده شود، ترخیص میوه و ترهبار به دلیل فسادپذیری خارج از نوبت صورت گیرد.
وی از جمله مشکلات صادرات کالاهای ایرانی به روسیه را کمبود کشتی و کانتینر یخچالدار دانست و ادامه داد: در جلسهای که اواخر سال گذشته با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت صورت گرفت، مقرر شد تا اگر فردی کانتینر یخچالدار مستعمل بیاورد، در چارچوب تنظیم قراردادی که تنظیم می شود، بتواند کانتینر یچخالدار مستعمل به ناوگان وارد کند.
خسروتاج در خصوص حمل و نقل کالاهای صادراتی ایران به روسیه نیز خاطر نشان کرد: اتاق مشترک ایران در حال مذاکره با برخی ایرلاینها است که بتواند ۵۰ درصد از هزینه جابجایی تجار به روسیه را پوشش دهد.
در ادامه مهدی سنائی سفیر ایران در روسیه از سه گام مهم در راستای توافقات بانکی بین ایران و روسیه خبر داد و گفت: افتتاح حساب مشترک و پایاپای بین ایران و روسیه، حضور چند بانک روسی در ایران و تعیین یک بانک روسی برای مبادلات ریالی در روسیه که از اهم آنها است.
مهدی سنائی از توافقات مهم بانکی بین دو کشور، برای افزایش سطح مبادلات تجاری خبر داد و گفت: با موافقت رئیس کل بانک مرکزی برای چند بانک روسی در ایران حساب ریالی افتتاح میشود.
وی افزود: هفته گذشته نیز دو بانک روسی در ایران حضور یافته و مذاکراتی را با مقامات بانک مرکزی ایران انجام دادهاند.
سفیر ایران در روسیه افزود: افتتاح حساب مشترک و پایاپای ایران و روسیه دومین گام توسعه روابط بانکی بین ایران و روسیه خواهد بود و در این زمینه توافقاتی بر مبنای حساب مشترک و پایاپای صورت گرفته تا این حساب افتتاح شود. حتی بر این اساس طرف ایرانی و روسی از طرف بانک مرکزی دو کشور انتخاب شدهاند.
سنائی همچنین با بیان اینکه روسیه پیش از این تنها با کشور چین چنین حسابی را گشایش کرده است، خاطر نشان کرد: این اقدام با ایران نیز برای تسهیل در مبادلات تجاری در دستور کار قرار گرفته است.
وی گام سوم مبادلات را از طریق میر بیزینس بانک عنوان کرد و گفت: بر این اساس قرار شده تا صادرکنندگان ایرانی معادل ارز کالای فروخته شده خود را از روسیه عیناً به صورت ریالی در ایران تحویل بگیرند که دو نوبت جلسه هیات مدیره بانک ملی در مسکو برگزار شده و بانک ملی صرافی خود را در این کشور فعال کرده است.
سنائی در بخش دیگری از سخنان خود به این نکته اشاره کرد که از سمت روسیه به ایران مبلغی که به صادرکنندگان تحویل داده میشود، نامحدود است، اما برای تحویل پول روسی به ازای ریالی که در ایران پرداخت میشود، اندکی محدودیت وجود دارد.
سفیر ایران در روسیه با اشاره به روند نزولی مبادلات تجاری در سالهای قبل از 92، بین دو کشور تصریح کرد: سه سال پیاپی روابط تجاری ایران و روسیه سالانه 20 تا 30 درصد کاهش یافت، اما در سال 92، با تغییر دولت این روند متوقف و رو به افزایش گذاشت تا جایی که امسال مطابق آمار گمرک روابط تجاری ایران و روسیه 20 درصد افزایش داشته که باز هم متناسب با ظرفیتهای دو کشور نیست.
وی اذعان داشت: این در حالی است که حجم مبادلات روسیه با کشورهای اطراف خود نسبت به ایران 10 برابر است و امیدواریم حجم کنونی افزایش چشمگیری داشته باشد.
سفیر ایران در روسیه با تاکید بر اینکه رئیس جمهور و وزیر امور خارجه کشورمان نگاه ویژهای به روسیه دارند، خاطر نشان کرد: هم اکنون که تحریمهایی علیه روسیه وضع شده ایران میتواند یکی از طرفهای تجاری این کشور باشد و این در حالی است که روسیه در سال 2013، 40 میلیارد دلار واردات مواد خوراکی از دنیا داشته است.
سنايي ادامه داد: روابط دو کشور در طول يکسال اخير تحول جدي يافته که روساي جمهوري دو کشور چهار بار ملاقات حضوري و شش بار مذاکره تلفني با يکديگر داشته اند، ضمنا سال ۹۳ در مجموع ۹۰۰ هيات سياسي، اقتصادي و فرهنگي بين دو کشور تبادل شده است. |