امروز : پنج شنبه ۹ فروردین |

اطلاعیه و اخبار -برجام با بخش خصوصی به فرجام اقتصادی می‌رسد
برجام با بخش خصوصی به فرجام اقتصادی می‌رسد
 
برجام با بخش خصوصی به فرجام اقتصادی می‌رسد
 :  تیتر خبر
1394/10/30
 :  تاریخ

در پی اجرایی شدن برجام، نخستین گردهمایی بخش خصوصی و غیردولتی با حضور رئیس جمهور، وزیر امور خارجه، وزرای اقتصادی و نمایندگان سه اتاق بازرگانی، اصناف و تعاون برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق ایران، در این همایش فرصت‌ها و ظرفیت‌های اقتصادی کشور در دوران پسابرجام با محوریت حضور پررنگ‌تر بخش خصوصی در عرصه اقتصاد مورد تأکید قرار گرفت.
«محسن جلال‌پور» رئیس پارلمان بخش خصوصی کشور، با تبریک پیروزی ایران در مذاکرات بین‌المللی و اجرای برجام، این موفقیت را بیانگر تدبیر و درایت ملت و نظام دانست و گفت: در این وادی که همگان بر لزوم حضور گسترده‌تر بخش‌های غیردولتی در عرصه اقتصادی تأکید دارند، تشکیل دبیرخانه سه اتاق بازرگانی، اصناف و تعاون، نویدبخش همگرایی‌ها و انسجام بیشتر بین بخش‌های غیردولتی اقتصاد کشور است.

وی برجام را آغازگر و بسترساز اقتصاد ایران عنوان کرد و یادآور شد: شاید در دوران تحریم با آسیب‌ها و فشارهای بسیاری روبرو شدیم ولی همه این مسائل موجب شد تا با نقایص و نقاط ضعف اقتصاد خود آشنا شویم و حال با اجرایی شدن برجام و لغو تحریم‌ها فرصت داریم که در راستای ترمیم و اصلاح ساختار اقتصاد کشور گام برداریم.
رئیس اتاق ایران تأکید کرد: در ادامه این مسیر، خصوصی کردن و رقابتی ساختن اقتصاد را پیش رو داریم. براساس اقتصاد مقاومتی باید به سوی واگذاری‌ها و رسیدن به اقتصاد مردمی حرکت کنیم. امروز اقتصاد اولویت نظام است و در قالب آن تحقق رونق، رشد سرمایه‌گذاری، ارتقای شاخص کسب و کار و رسیدن به رتبه کمتر از 50 در این وادی تا پایان برنامه ششم توسعه، توانمندی بخش خصوصی و کوچک شدن دولت، اموری غیرقابل انکار هستند.
جلال‌پور، تدوین استراتژی توسعه را مورد تأکید قرار داد و آن را نقشه راهی برای سرمایه‌گذاری‌ها دانست و گفت: اگر چنین نقشه‌ای را در اختیار داشته باشیم می‌دانیم در کدام بخش‌ها ورود کرده و در کدام بخش‌ها نیازی به سرمایه‌گذاری نداریم.
رئیس اتاق ایران در ادامه غیررقابتی بودن بنگاه‌های کوچک داخل را مورد انتقاد قرار داد و تشریح کرد: باید مسیر را برای بزرگ شدن این واحدها فراهم سازیم. متأسفانه امروز وضعیت این بنگاه‌ها به دلیل تحریم و سوءتدبیرها پرچالش و آسیب‌پذیر است. باید سازوکاری در نظر گرفته شود تا بتوانیم در راستای بقای واحدهای اقتصادی که سرمایه‌های ملی به شمار می‌آیند، قدم‌های جدی برداریم. تا زمانی که استراتژی توسعه کشور تهیه نشده باید به این حمایت‌های خود ادامه داده و فشارها را از دوش واحدهای تجاری و اقتصادی برداریم.
جلال‌پور خاطرنشان کرد که بخش غیردولتی هم همه تلاش خود را برای رسیدن به رونق اقتصادی، ارتقای کیفیت، انتقال تکنولوژی، افزایش صادرات و حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان خواهد کرد.
وی بروز بخش زیادی از مسائل زیست محیطی را به عملکرد نادرست اقتصادی در گذشته معطوف کرد و خواستار ایجاد فضای مناسب سرمایه‌گذاری سبز با هماهنگی همه دستگاه‌ها ذی‌ربط شد.

در ادامه این مراسم رؤسای سه اتاق به نمایندگی از بخش اقتصادی غیردولتی از تلاش‌ها و اقدامات «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه کشور در تحقق این پیروزی مهم و تاریخی تقدیر کردند.
مشکل اصلی ما بیکاری و رکود است

«حجت الاسلام حسن روحانی»، رئیس جمهور ایران با بیان اینکه امروز مشکل اصلی ما بیکاری، رکود و نبود رونق است، گفت: چقدر سخت است وزرا این بنگاه‌ها را رها کنند و دودستی آنها را چسبیده‌اند.

روحانی با بیان اینکه غل و زنجیر نابجا بر دست و پای اقتصاد ایران افکنده بودند و این جوانی که باید در آغاز فعالیت باشد، در زندان محبوس کرده بودندگفت: تلاش‌هایی که تا امروز شده، موجب شد در زندان باز شود، زنجیرها گسسته شده و این جوان بیگناه به صحنه آمده است.
روحانی تصریح کرد: 12 سال زنجیر بر این دست‌ها بوده است و این دست‌ها ورم کرده و حرکت نداشته است، 12 سال زنجیر بر روی پاها بوده و این پاها تحرک نداشته‌اند، ما می‌خواهیم به سرعت این جوان آماده شود نه اینکه آماده راه رفتن یا دویدن شود بلکه می‌خواهد به میدان رقابت بیاید و به آنان که هیچ گاه زندان و زنجیر ندیده‌اند و در تمام زندگی خود روزانه ورزش کردند و انواع مقوی‌ها و مکمل‌ها را در اختیار داشتند، رقابت کند.

وی ادامه داد: حتی خیلی زود داور به این جوان اجازه خواهد داد که به میدان رقابت بیاید و می‌تواند با دیگران رقابت کند، می‌تواند به عنوان یک اقتصاد نوظهور در دنیای امروز در جمع باشگاه و لیگ اقتصادهای نوظهور حضور پیدا کند.
روحانی خاطرنشان کرد: اگر بگوییم دولت می‌خواهد کاری کند، دولت باید کمک کند و ملت باید این کار بزرگ را انجام دهد و در پرونده هسته‌ای نیز ملت آمد، در هسته‌ای رهبر و دعای خیر و لطف خداوند‌ آمد و همه باید به صحنه بیاییم چرا که می‌خواهیم کشور را آباد کنیم.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه از تحریم تا توسعه راهی طولانی وجود دارد، تصریح کرد: باید این راه را طی کنیم، این راه شدنی است اولاً خوشبختانه در این کشور بر یک امر میان همه و دولت، مجلس و رهبری اتحاد است و آن اینکه در شرایط امروز اقتصاد جزء مهمترین اهداف ملی کشور است و تردیدی در این امر وجود ندارد.
روحانی با اشاره به تأکیدات مداوم مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: اینکه مجلس بر اقتصاد مقاومتی اصرار می‌کند و دولت برای آن ستاد تشکیل می‌دهد به این معناست که امروز همه ما به این امر واقف هستیم که در شرایط امروز اقتصاد یکی از مسائل بسیار مهم است و دلیل آن این است که اقتصاد موجب استقلال، قدرت و اشتغال می‌شود.
رئیس ‌جمهور با بیان اینکه امروز بزرگترین مشکل ما در کشور بیکاری، رکود و نبود رونق اقتصادی است، خاطرنشان کرد: کشور ما با خیلی از مشکلات ساختاری اقتصادی روبه‌رو است و من در نطق بودجه به برخی از آنان در مجلس شورای اسلامی اشاره کردم که ما در 5 سال پیش رو باید چه کنیم تا از این مشکلات عبور کنیم.
روحانی ادامه داد: من گفتم اقتصاد در زندان و زنجیر بود اما عین این داستان برای بانک‌های کشور وجود دارد و بانک‌ها را باید زنده کنیم، به صحنه بیایند در حالیکه بانک‌های مشکلات فراوانی دارند و عین این داستان و این تراژدی برای طلب کارها و بدهکارها وجود دارد و وقتی بگوییم بدهکار در سرلیست آن اسم دولت حضور پیدا می‌کند در حالی که دولت باید بتواند از بدهکاری خلاص شود.
رئیس جمهور تصریح کرد: دولت تا کی می‌خواهد با نگاه شرمسارانه به طلبکاران نگاه کند و دولت بدحساب باید به دولت خوش حساب تبدیل شود. یکی از برنامه‌های ما در برنامه پنج ساله است که البته اگر خدا توفیق داد، چرا که این کار پیچیده است و به این خاطر می‌گویم برنامه پنج ساله اما برنامه من با این تیم اقتصادی آن است که تا پایان این دولت یازدهم بدهکاری دولت با بخش خصوصی و پیمانکاران و بانک‌ها تسویه شود.
رئیس‌جمهور ادامه داد: این معضل باید برداشته شود و این کار در بودجه سال 95 پیش‌بینی‌های لازم انجام شده و شما شاهد اقدامات لازم در این زمینه خواهید بود.
روحانی خاطرنشان کرد: تا صنعت ما درست نشود، تا سوخت استاندارد نشود و تا خودروهای فرسوده جمع نشود، تا وسایل گرم کننده فرسوده داخل خانه‌ها جمع نشود و تا ساختمان شهری بر اساس منطق نباشد هوای پاک به تهران، اصفهان، تبریز، مشهد، اراک، اهواز و به همه شهرهای بزرگ برنمی‌گردد.

رئیس‌جمهور با طرح این پرسش که چه کسی باید این کار را بکند تصریح کرد: همه باید به صحنه بیایند، دولت و مردم هر کدام وظایفی دارند اما من از روز اول تبلیغات انتخاباتی گفته‌ام و بعد بر آن تأکید کرده‌ام اقتصاد تا روزی که به دست دولت است، مسائل اقتصادی کشور حل نخواهد شد.

وی ادامه داد: اقتصاد در دست دولت است، و هرچه گفته می‌شود، چقدر وزرای دلسوز سخت‌شان است این بنگاه‌ها را رها کنند و آنها را دو دستی چسبیده‌اند. تا زمانی که دست دولت است و تا زمانی که بخش خصوصی رقابتی غیر رانتی نداشته باشیم، ما نمی‌توانیم مسائل اقتصادی خود را حل و فصل کنیم.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: ما در شرایطی هستیم که امکانات داخلی ما برای ایجاد تقاضای کافی برای حرکت سریع اقتصادی و رونق اقتصادی فعلا در سال‌های نزدیک پیش رو وجود ندارد و ما با امکانات داخلی نمی‌توانیم حرکت را به وجود بیاوریم، تقاضای داخلی کافی نیست.

وی خاطرنشان کرد: اگر تقاضای داخلی باشد کارخانه‌های ما باید بخوابند و یا 50 درصد کار کنند و یا محصول در گوشه انبار بماند و معنای آن این است، بنابراین تقاضای داخلی ما کافی نیست.
روحانی ادامه داد: ما سال های سختی را پشت سر گذاشتیم و متأسفانه در سال‌هایی که بیشترین درآمد ارزی را در تاریخ ایران داشتیم اگر در همین سال‌های دهه آخر 80 مشاهده کنید خواهید دید که بالاترین درآمد ارزی در کشور وجود داشت البته واردات زیاد شد اما متأسفانه در این دوران اشتغال خالص صفر است.

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: در دوران جنگ و در دوران سختی کودکان و نونهالان پا به عرصه وجود گذاشتند و با سختی که کودکی خود را آغاز کردند، جنگ تمام شد، نوجوان شدند و در دهه 80 کم‌کم وارد فضای کار و فعالیت شدند و ما بیشترین درآمد ارزی را داشتیم و باید برای جوانان اشتغال درست می‌کردیم اما چرا اشتغال صفر شد و ما نتوانستیم کاری انجام دهیم؟ امروز باید چه کاری انجام دهی؟

وی تصریح کرد: من می‌خواهم بگویم امروز بزرگترین مسائل کشور اشتغال جوانان است، اگر بیکاری جوانان را حساب کنیم و مخصوصا بیکاری اشتغال زنان تحصیلکرده را حساب کنیم رقم‌ها بسیار تکان‌دهنده است.

روحانی ادامه داد: یک خانواده در روزگار سخت فرزند خود را با گرفتاری به دبستان، دبیرستان و دانشگاه فرستاده است و شغل می‌خواهد اما این اشتغال بدون رونق اقتصادی ممکن نیست و ما نیاز به رونق اقتصادی داریم و این در همه بخش‌ها است. بخشی بیشتر و بخشی کمتر.

وی تصریح کرد:‌ اما این حرفی که زده می‌شود که در برنامه پنج ساله آتی باید به طور متوسط به رشد 8 درصدی برسد حرف درستی است و سخت است اما اگر می‌خواهیم اشتغال را در این کشور با این همه جوان بیکار درست کنیم نیاز به رشد اقتصادی 8 درصد داریم.

روحانی تصریح کرد: آیا رشد اقتصادی 8 درصدی با سرمایه داخلی امکان‌پذیر است و اقتصاددان‌های ما و سازمان مدیریت ما محاسبه کرده‌اند و من در مجلس نیز اعلام کردم که اگر رشد 8 درصدی بخواهیم و تمام امکانات داخلی به میدان بیاید، ما سالانه نیازمند رقمی نزدیک به 50 میلیارد دلار جذب سرمایه خارجی هستیم و چگونه این سرمایه را باید جذب کنیم.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه دولت و کارآفرینان باید این سرمایه خارجی را جذب کنند، تصریح کرد: شما کارآفرینان که امروز میزبان ما هستید،‌ اتاق ایران، اتاق تعاون و اتاق اصناف و کارآفرینان سراسر کشور و بخش خصوصی جاذبه شماست که باید سرمایه خارجی را به کشور بیاورد و با آنها شریک شوید و همه از جمله دولت در این امر سهیم هستند.

وی ادامه داد: باید تکنولوژی، سرمایه به کشور بیاید و باید بازار جدیدی برای تولید پیدا کنیم و ما راه دیگری را نمی‌شناسیم و اگر می‌خواهیم با دنیا رقابت کنیم با تکنولوژی قدیمی نمی‌توانیم رقابت کنیم و جنس و قیمت شما نمی‌تواند رقابت کند و برای اینکه تکنولوژی به کشور بیاید، این امر بدون سرمایه امکان‌پذیر نیست.
روحانی ادامه داد: سرمایه خارجی می‌خواهیم که همراه آن تکنولوژی نو باشد و اگر بخشی از بازار داخلی را به وی می‌دهیم، باید بخشی از بازار خارجی را به ما بدهد و ما باید بتوانیم به بازار خارجی برویم و با این حرکت می‌توانیم هم رشد اقتصادی و اشتغال را بهبود بخشیم.

وی ادامه داد: در برنامه پنج ساله پیش بینی شده است که در برخی بخش‌ها مانند آموزش و پرورش و بهداشت دولت به جای تصدی‌گری به جای تصدی‌گری خرید خدمت کنیم و مردم بهتر از ما می‌توانند مدرسه درست کنند و بچه‌های ما را آموزش دهند، باید خرید خدمت کنیم و باید برای صندلی‌های مدارس به بخش خصوصی پول دهیم، آن هنگام رقابت ایجاد می‌شود.
رئیس جمهور ادامه داد: در بهداشت و درمان باید ما تخت بیمارستان را برای بیماران خرید خدمت کنیم و بخش خصوصی باید به میدان بیاید و به غیر از این راه اساسی نداریم و دولت قدم به قدم باید از اقتصاد به نفع بخش غیردولتی عقب‌نشینی کند و ما باید بتوانیم این مسائل را حل و فصل کنیم.
روحانی تصریح کرد: من پیش از این در همین مکان گفته‌ام که اقتصاد همیشه یارانه به بخش سیاست خارجی داده و این دولت می‌خواهد کاری کند سیاست خارجی به اقتصاد یارانه بدهد و این روز همان روز است که تحقق پیدا کرده است.

وی ادامه داد: امروز ما شرایط را برای نقل و انتقالات مالی، بیمه آماده کرده‌ایم و خیلی شرایط با دیروز متفاوت است،‌بانک های ما می‌توانند فعال شوند و ما داشتیم به چند قرن پیش برمی‌گشتیم و همه چیز از طریق صرافی و از طریق تو بمیری من بمیرم مسائل اقتصاد کشور را حل می‌کردیم و اکنون به نقطه درست و صحیح برگشتیم بنابراین بانک‌ها باید به صحنه بیایند.

 

روحانی ادامه داد: برنامه ما این است و همه باید تلاش کنیم که صادرات غیرنفتی‌مان را باید حداقل 15 درصد در سال‌های پیش رو افزایش دهیم و اگر بتوانیم صادرات غیر نفتی را افزایش دهیم آن گاه تقاضا را به معنای واقعی کلمه تحریم کردیم و اگر سرمایه خارجی را جذب کنیم و دولت کمک کند می‌توانیم اشتغال درست کنیم.

وی تصریح کرد: برنامه ما این است که در تمام پروژه‌های عمرانی نیمه تمام و باقیمانده که رقم بزرگی است، این‌ها را با یک قیمت مناسب به بخش خصوصی واگذار کنیم و آن را تحویل بگیرند و با یک قیمت قابل قبول که سودآور باشد آن را تکمیل کنند و شاهد رشد و شکوفایی باشیم.
روحانی در پایان تصریح کرد: برجام آغاز حرکت اقتصادی در کشور است و امروز روزی است که کار سیاست خارجی تا حدی سبک شده و بار سنگین و کار سنگین کارآفرینان برای احیای کشور و اشتغال جوانان آغاز شده است و دولت در این مسیر حامی شما و در خدمت شماست.


لزوم حمایت بیشتر دولت از بخش تعاون

در ادامه گردهمایی فعالان اقتصادی با رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و وزرای اقتصادی دولت، «علی عبداللهیان» رئیس اتاق تعاون ایران، با تاکید بر نقش مهم اجرای برجام در رونق اقتصادی و بهبود فضای کسب و کار تاکید کرد.

رئیس اتاق تعاون، با بیان اینکه بخش تعاون با چرخش اقتصادی یک میلیاردی در جهان، و عضویت 40 میلیون نفر و ایجاد 7/1 میلیون شغل، بر نقش پررنگ بخش تعاون در اقتصاد جهان و ایران تاکید کرد.

عبداللهیان در ادامه، با اشاره به لزوم اجرای صحیح سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و استفاده از ظرفیت‌های اقتصاد غیر دولتی، آمادگی این اتاق را برای همکاری هرچه تمام‌تر با دولت در مسیر اجرای این سیاست‌ها اعلام کرد.

رئیس اتاق تعاون در ادامه پیشنهاد تشکیل شورای اقتصاد دولتی را با ترکیب افرادی از بخش‌های دولتی و غیر دولتی مطرح کرد و گفت: تشکیل این شورا با افزایش سطح رقابت‌پذیری اقتصادی، در پویایی اقتصاد بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

 

عبداللهی همچنین بر افزایش سهم تصمیم‌گیری اتاق تعاون در حوزه‌های بانک و بیمه مانند عضویت در شورای پول و اعتبارتأکید و خواستار افزایش سرمایه بخش تعاون در بانک و صندوق توسعه تعاون و صندوق توسعه‌ی ملی شد.

وی در بخش پایانی صحبت‌های خود، با بیان اینکه بخش تعاون بخش مردمی اقتصاد ایران است و به عنوان مشاور سه قوه، نقش پررنگی در این زمینه دارد، خواستار توجه و حمایت بیشتر دولت نسبت به این بخش شد.


لزوم مبارزه عملی با قاچاق
در ادامه «فاضلی»، رئیس اتاق اصناف، تصریح کرد: اوضاع نابسامان اقتصادی و فرهنگی، رکود توام با تورم بالا، رشد اقتصادی منفی و روند رو به تزاید بیکاری، همراه با مسایل مزمن عملکرد بلند مدت اقتصاد ایران و تحریم‌های ظالمانه و گسست روابط ایران با جامعه جهانی، بخشی از شرایطی بود که دولت در ابتدای کار با آن مواجه بود.

وی ادامه داد: بدهی سنگین دولت به بنگاه‌ها، عدم دسترسی به منابع بانکی و تسهیلات سرمایه در گردش برای عموم بنگاهها، افزایش قاچاق، قطع روابط بانکی بین‌المللی عدم امکان تامین ماشین‌آلات تولیدی و مواد اولیه مورد نیاز، ایجاد محدودیت‌های صادراتی و از دست دادن بسیاری از فرصت‌ها و بازارهای صادراتی و هزینه سنگین در بازگشت ارز حاصل از صادرات و بسیاری از عوامل دیگر، تولید داخلی و نظام تامین و توزیع را به سمت بحران و مشکلات فزاینده سوق داده بود.

رئیس اتاق اصناف با بیان اینکه اصناف با بیش از سه میلیون واحد صنفی در چهار گروه صنوف تولیدی، خدمات فنی و توزیعی و خدماتی با بیش از 1850 رسته صنفی فعالیت می‌کنند، گفت: در مجموع صنوف ایران با بیش از 23 میلیون نفر یعنی سی درصد جمعیت ایران و بیش از 5/17 درصد آمادگی خود را برای مشارکت پررنگ در اقتصاد ایران اعلام کرد، تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهند، فاضلی در ادامه پیشنهاداتی پیرامون شرایط اقتصادی ایران عنوان کرد.
فاضلی تاکید کرد: دستور و پیگیری ویژه برای اصلاح قوانین و مقررات مخل کسب و کار و جلوگیری از تعدد دخالت دستگاهها در امور بنگاهها، به خصوص واحدهای تولیدی، ضرورتی جدی است.

رئیس اتاق اصناف بر لزوم مبارزه جدی با قاچاق تاکید و پیشنهاد باز طراحی نظام حمایت از بنگاه‌ها در سرمایه‌گذاری جدید و تامین سرمایه در گردش بنگاه‌های موجود را مطرح کرد.
فاضلی بر واگذاری امور بیشتر به بخش غیردولتی واقعی و اصلاح نظام خصوصی‌سازی با کوچک کردن دولت و اصلاح قوانین و مقررات کار و تامین اجتماعی و مالیات به تناسب شرایط کشور تاکید کرد.
فاضلی با بیان اینکه احیای اقتصاد ایران پروسه‌ای زمان بر است و با مجاهدت و گذشت به بار می‌آید گفت: برجام و شرایط پسا تحریم ابتدای راهی دشوار و طولانی است و اگر می‌خواهیم کشورمان به نقطه ایده‌ال برسد جز با همت همه اقشار و اجزای ملت، غیر ممکن است.

 

 
320
close button